Obiteljsko gospodarstvo Vitomir Kovačević registrirano je 2003. godine. Bavi se proizvodnjom grožđa i vina i pružanjem ugostiteljskih i turističkih usluga – degustacije vina, smještaj u dvokrevetnim sobama, apartmanu i vinotočje.

   Na gospodarstvu, uređenom u tradicionalnom stilu slavonskih vinogradara, pružaju se usluge seoskog turizma: uz prethodnu najavu organiziraju se prigodne proslave, ručkovi ili večernja druženja. Inače,  obitelj ima dugogodišnju tradiciju u bavljenju vinogradarstvom i vinarstvom koja se prenosi iz generacije na generaciju i na taj način se nastavlja.

   Ovo obiteljsko gospodarstvo ima 1,9 ha vlastitih nasada vinograda na kojima se brižljivom njegom uzgaja 5 sorti grožđa, što čini ukupno 11.000 trsova.

Vinarija Kovačević nalazi se u Daruvaru, u Ulici Franje Kuhača na broju 49. Udaljena je od Daruvarskih toplica i od glavnog gradskog trga manje od 1 km.

Ovo gospodarstvo njeguje tradiciju tako da se posebno svečano obilježava berba grožđa, Martinje i Vincekovo.

 
Primjena suvremenih tehnologija u proizvodnji I grožđa I vina rezultira visokom kvalitetom vina koja se nagrađuju na izložbama vina.

Vinarija Kovačević ima vinsku kartu s 5 vrsti vina I to:

tri bijela:
– Graševina
– Traminac mirisavi
– Chardonay

i dva crna vina:
– Cabernet Sauvignon
– Pinot crni

  Graševina je vino bistre, zelenkasto žućkaste boje, koje odaje svježinu i ugodan reskast opip. Kada se natoči, u čaši će se osloboditi sićušni mjehurići plina, ugljičnog dioksida, ostatka jabučno-mliječnog kiselinskog vrenja.
To sasvim lagano iskrenje u obliku malih kuglica plina što se dižu poput lančića od dna prema površini, hvatajući se za unutarnju stijenku čaše, potpomažu ishlap srednje snažnog, skladno iznijansiranog voćnog mirisa.
Nježna aroma nezastrta taninskom perzistencijom asocira na svježu kamilicu i budi voćne senzacije prezrelih marelica. Ovo svježe vino, ugodnih kiselina sadrži 11,2 % alkohola, a sorti svojstvena ljupka nota gorčine na kraju okusa razveseliti će svakog vinoljupca.
Najbolje pristaje uz divljač ili fiš paprikaš.
Temperatura poluživanja: 8-12° C

Traminac mirisavi. Ovo polusuho vino slamnato je žute do zlatno žute boje, vrlo izražene sortne arome karakteristične samo za traminac, tako da ćete ga uvijek lako prepoznati. U mirisu dolaze do izražaja arome ruže i muškatne note.
Prirodni nedostatak kiselina, pa prema tome i odgovarajuće ravnoteže s okusom slatkog, ova sorta donekle kompenzira tom skladnom mirisnom komponentom. Naime, mirišljavi traminac, ili bilo koji od muškata, uvijek je uravnoteženiji kada u njemu zaostane ponešto neprovrela sladora.
Najbolje pristaje uz deserte, lagana bijela mesa i ribu. Dobro će se složiti i s nekim jako začinjenim jelima koja se inače teško kombiniraju, primjerice jela indijske ili kineske kuhinje
Temperatura serviranja: 10-12° C.

Chardonnay
Prirodno viši udio alkohola (12,6 % ) daje mu zaobljenost i slatkoću, a mineralni prizvuk koji ćete osjetiti na nepcu, ako je vino pravilno ohlađeno, doprinijet će da se lako pije i lako sljubi s mnogim jelima.
Najbolje pristaje uz: morsku i riječnu ribu, bijela mesa u svjetlijim umacima.
Temperatura poluživanja: 8-12° C

Cabernet souvignon ima divan i jako izražen sortni miris koji može podsjećati i na crni ribiz. Nastao je spontanim križanjemCabernet franca i Sauvignona.
Vino je tamno crne boje koju dobiva iz kožice svojih malenih tamnoplavih bobica. Po okusu je pun, suh i izuzetno harmoničan, po čemu je i prepoznatljiv.
Najbolje pristaje uz tamna mesa, i jača jela od divljači, gljiva, canellone, lasagne, aromatične sireve.
Temperatura posluživanja: 16°C.

Crni pinot
Dapače, riječ je o vinu solidno duboke rubinske boje s relativno niskim taninima i kiselošću. Na miris izbija slatka, ali diskretna voćnost malina, jagoda i zrelih trešanja koja se miješa s cvjetnim aromama (naročito ljubičice). U cijelu kompoziciju su decentno utkane i note orijentalnih začina, a tanini su fino granulirani. U svakom slučaju vrlo harmonično i pitko vino, iako kod njega nećete osjetiti sočnije okuse divljači ili gljiva gomoljika koji su rezervirani za “rasnije” crne pinote. Drugim riječima, iako će svaki Francuz odmahnuti rukom na spomen pinot noira iz istočne Europe, ipak vam ovaj pinot crni može odškrinuti vrata u svijet velike vinske priče i vina koje je, kako bi Burgundci rekli, mnogo više od puke sorte grožđa.
Najbolje pristaje uz: divljač, većinu mesnih jela, zrele fermentirane sireve, a od svih crnih vina, izuzev plavca malog i babića, najbolje pristaje uz ribu
Temperatura seviranja: 16 ° C

 

Opening Hours

Monday

-

Tuesday

-

Wednesday

-

Thursday

-

Friday

-

Saturday

-

Sunday

-

Address & Contact

Our Address

Franje Kuhača 49 Daruvar

GPS

45.5972432, 17.210695999999984

Click na tipku za prikaz mape.